De muzikale film brengt een positief verhaal, waarbij ware verbinding tot stand gebracht wordt. Een ontroerend verhaal vol humor, dat tegelijk hoopvol en gezellig is, over elkaar ontmoeten in warme buurten. Centraal in deze musical... een appelboom. Stevig geworteld, breed vertakt en een vertrouwd beeld in een prachtige tuin. Plek van ontmoeting, symbool voor verbinding en groei. De boom toont zijn verschillende gedaanten op het ritme van de seizoenen. En de sfeer en de emoties in het verhaal... zij deinen mee.
Na het alom geprezen en meermaals bekroonde Sartre & De Beauvoir komt filosoof-schrijver-regisseur Stefaan van Brabandt met het langverwachte 5de deel van zijn succesvolle filosofen-theaterreeks: Schopenhauer, gespeeld door één van onze grootste acteurs: Damiaan De Schrijver. Door de mix van eenvoud, humor en wijsheid worden de filosofen in zijn voorstellingen steeds mensen van vlees en bloed, die ons hun leven en filosofie vertellen in een even bevattelijke als sierlijke taal, vol rake zinnen, scherpe observaties en rijke, inspirerende filosofische inzichten.
15 zotte acteurs verzinnen psychiatrische patiënten. In hun hoofden botsen pijn en plezier en ontwikkelt gekte zich dynamisch. Tot een zotte zot de bakens verzet en zijn lotgenoten de verbeelding laat herontdekken. Hoe reageer je hierop als gefrustreerde psychiater? Hoe grijp je in? Wat doe je met een vrije vogel die niet gekooid wil worden? Drastisch kortwieken dan maar zeker?! ‘Velen kunnen hun verstand niet verliezen omdat ze er geen hebben’, schreef Arthur Schopenhauer. Geloof ons maar, want kinderen en gekken spreken altijd de waarheid.
Een jonge actrice wordt moeder. Ze voelt zich zo goed dat slapen niet meer hoeft. Bovendien blijkt ze opeens meertalig en in staat tot het bespelen van diverse muziekinstrumenten. Die jonge vrouw kan de hele wereld aan. Twee weken later wordt ze opgenomen op de afdeling psychiatrie, met lekkende borsten en zonder baby. Kraambedpsychose is de diagnose. Hoe voelt het als er plots een deurtje opent in je hoofd waarachter alles mogelijk lijkt? En hoe keer je terug naar je vertrouwde zelf? Onder de vleugels van Wouter Deprez vertaalt Julie Delrue (Studio Orka, Chantal) haar verhaal naar de scene, spelend op de grens tussen comedy en theater.
Tijdloze oeuvre door topmuzikanten In 1788 schrijft Mozart zijn drie laatste symfonieën – waaronder de 39e – op een recordtijd van minder dan twee maanden. Drie meesterwerken op zo’n korte tijd, met zo’n verschillend karakter en zulke verschillende dimensies ... – dat grenst aan het onvoorstelbare. Drie jaar eerder vult hij de bladzijden van zijn spraakmakende 20e pianoconcerto met dreiging, demonie en duisternis. Woedende vuistslagen maar ook een tedere streling van het klavier, door welke handen kan dat beter dan die van Alexander Melnikov?
De openingsdans van vanavond is de levendige orkestmuziek uit 'Les Indes galantes'. Via Rameaus barokke balletopera swingen we langs Stravinski’s 'Pulcinella' naar Luciano Berio’s 'Folk Songs'. Een bonte mengeling van traditionele volksliederen: negen verschillende klankwerelden en kleuren. Een jonge componist zal hier een nieuwe folksong aan toevoegen. Eindigen doen we in extase, vergezeld door de talenten van SOV Young, met een van de meest iconische dansen uit de klassieke muziekgeschiedenis: de 'Boléro' van Ravel.
Geen middeleeuwse familie is zo alomtegenwoordig in ons collectieve geheugen als de familie Breydel. Of hun voorvader nu werkelijk een rol heeft gespeeld tijdens de Guldensporenslag op 11 juli 1302 is nog steeds voer voor discussie, maar de Brugse Breydels verlieten het slagveld alvast symbolisch als winnaars. In deze lezing neemt dr. Lisa Demets je mee in het intrigerende verhaal achter de succesvolle branding van de familie Breydel. Duik in de middeleeuwse kronieken en volg de verhalen die leiden naar de macht en roem van deze beroemde beenhouwersfamilie in de veertiende en vijftiende eeuw. Van brutale beenhouwer tot tedere toernooispeler, van het slagveld tot aan de top van de samenleving, het verhaal van de Breydels belooft een fascinerende reis door de Brugse geschiedenis te zijn. Na de lezing bieden we je een drankje aan en kan je gezellig napraten.
Moeten musici zich uitspreken over maatschappelijke kwesties? Het jonge Castalian String Quartet vindt van wel! Ze spelen Ungrievable Lives van Charlotte Bray, dertien miniaturen voor strijkkwartet, elk representatief voor één miljoen kinderen op de vlucht. Daartegenover staan Brittens blijmoedige Eerste strijkkwartet en de murmelende ‘innerlijke stemmen’ die Sibelius tijdens een moeilijke periode neerschreef. Ze meanderen tussen sombere introspectie en ‘een glimlach, zelfs op het moment van sterven’, zoals hij aan zijn vrouw toevertrouwde.
Vier het Leven gaat vanaf oktober weer elke eerste maandag van de maand naar de film! Het is nu nog niet bekend welke film er vertoond zal worden, maar je mag een kwaliteitsfilm verwachten uit het gloednieuwe aanbod. De titel wordt zo'n twee weken voor datum vastgelegd. Voordien inschrijven is aangeraden. Nieuwsgierig naar hun aanbod?
Na SOCRATES, MARX en SPINOZA komt filosoof & theatermaker Stefaan van Brabandt met het vierde luik in zijn theaterreeks rond grote filosofen. Geen monoloog, maar een dialoog deze keer. En wel tussen het beroemdste koppel uit de geschiedenis van de filosofie. Frank Focketyn & Sien Eggers spelen Jean-Paul Sartre & Simone de Beauvoir. Simone de Beauvoir geldt als de belangrijkste schrijfster, filosofe en feministe van de moderne tijd. Haar klassieker “De Tweede Sekse” geldt als de bijbel van het feminisme en veranderde voorgoed het denken over de rol van de vrouw in een door mannen gedomineerde wereld. Jean-Paul Sartre wordt beschouwd als de belangrijkste Franse vertegenwoordiger van het existentialisme. In een wereld zonder God moet de mens volgens Sartre trouw blijven aan zijn essentie en de verantwoordelijkheid niet uit de weg gaan om zelf zin en betekenis te scheppen. In SARTRE & DE BEAUVOIR kijken dé cultfiguren van het Franse existentialisme terug op hun leven en denken. Èn op hun turbulente liefdesrelatie.
Elke eerste donderdag van de maand programmeert Sphinx Cinema om 14:00 uur een film speciaal voor senioren. De film wordt ingeleid door Roel Van Bambost en na de film drinken we samen iets in de Irish Pub naast Sphinx (inbegrepen in de prijs). Het is nu nog niet bekend welke film er vertoond zal worden, maar het zijn altijd premières van kwaliteitsfilms uit het gloednieuwe aanbod! Op de website van Sphinx Cinema kan je enkele weken voor de datum wel al zien welke film er op het programma staat.
Op 8 oktober 2021 zwaaiden de deuren van cinema Lumière open, opnieuw een stadbioscoop in Mechelen! Sindsdien kunnen filmliefhebbers hier hun hartje ophalen in de gerenoveerde Oude Stadsfeestzaal, een prachtig historisch kader. Voor onze filmnamiddag laten wij onze gasten de keuze maken uit 3 films uit het aanbod op dat moment. Wij zijn ervan overtuigd dat de filmliefhebbers onder jullie hun gading zullen vinden in het divers filmaanbod van de bioscoop. Wij praten nadien samen gezellig na met een drankje in het Café LUX28 in de bioscoop.
Laat u betoveren door de ongeëvenaarde schoonheid en rust van Hotel Patershof, waar geschiedenis en luxe samenkomen. Oorspronkelijk een prachtige neogotische kerk, is het hotel nu een uniek toevluchtsoord waar de majesteit van het verleden naadloos samengaat met modern comfort. Een bezoek aan Hotel Patershof is een unieke gelegenheid om de charme van een 19e-eeuwse kerk te ervaren, zorgvuldig omgebouwd tot een luxe hotel. De unieke sfeer waar historie en moderniteit hand in hand gaan, zal u zeker imponeren. Gelegen in het hart van Mechelen, is het hotel omgeven door de rijke cultuur en geschiedenis van de stad, waardoor uw bezoek een bijzondere beleving wordt. Geniet van schitterende glas-in-loodramen, imposante gewelven en authentieke religieuze kunstwerken. Elke hoek van het hotel ademt een sfeer van serene elegantie en biedt een unieke ambiance.
Laat je meevoeren door warme akoestische vibes, exotische ritmes met invloeden uit de Cubaanse son, flamenco, Braziliaanse baiao en samba en de Franse chanson en vooral de zwoele stem van de Spaanse Vanesa Diaz Gil in eigen composities!
Twee jaar geleden strooide Celtic Steps groene sneeuwvlokken over de Schouwburg. Hun mix van Ierse traditionals en sfeervolle kerstnummers als Carol of the Bells, Silent Night en The First Noël werkte perfect in onze bonbonnière. Ook de leden van River Dance en Lord of de Dance vonden dat het parket van ons podium een bijzonder getik en getak voortbracht. Ze beslisten daarom om op hun Nederlandse tour toch de afslag naar Brugge te nemen en met een grotere bezetting naar ons te komen. Geniet van dit hartverwarmend muziek – en dansspektakel.
Feest in Residentie Herfstrust. Anna, de oudste bewoonster, wordt 100. Maar geen bezoek of drukte voor haar. In Anna’s hoofd is het al jaren oorverdovend stil, de blik op oneindig. Het enige dat rest is wachten. Wachten op een laatste dans. Tot plots één wonderlijke klank een heel leven opensplijt. Een leven vol lichtvoetige verhalen, adembenemende muziek en vooral vol dans. In En Suite wordt de heerlijkste muziek uit de Westerse muziekgeschiedenis, (een selectie uit) de cellosuites van Johann Sebastian Bach, in een ontroerend en wonderlijk poëtisch verhaal gegoten. En dit in alle puurheid die topfigurentheater in zich draagt. Over schoonheid en vergankelijkheid. Over aanvaarding en afscheid, met een warme glimlach onder een heerlijk deken van hemelse klanken.
Voer voor alle oren: dit buffet van seizoensklassiekers, kerstiger dan kerst: Gregoriaanse muziek, kerstcarols en koorwerken van Eric Whitacre, John Ireland, Robert Parsons, Tomas Luis de Victoria en anderen. The Sixteen is de gedroomde sfeermaker: een stralende stemmenschare die zich zowel ten noorden als ten zuiden van Jingle Bells durft te wagen. Tussen verstilling en feestgedruis cureren de zangers de ultieme eindejaarssoundtrack met eeuwenoude traditionals, uitbundige polyfonie en koorklassiekers van nu.
Zonder al te veel franjes stellen de muzikanten van West Rim zichzelf voor als een folkgroep, maar dan met je broers en zussen. Hun nummers klinken levendig, eerlijk en optimistisch. Algauw heb je zin om mee te neuriën of te zingen. West Rim brengt samenzang, veroorzaakt kippenvel en de instrumenten zorgen voor originele klankkleuren. Vrolijke en ontroerende melodieën wisselen elkaar af. Een meeslepend programma van originele en traditionele kerstliederen uit heel Europa. Aangezien de band leden heeft uit België, Duitsland en Frankrijk is dat niet eens zo gek.
Met de kerstboom in onze foyer, nodigen we alle nostalgia - en circusliefhebbers uit om ook kinderen en kleinkinderen mee te nemen. We presenteren voor jullie Swing van Circus Ronaldo. Nanosh Ronaldo behoort tot de zevende generatie van deze geroemde circusfamilie. De jonge talenten nemen je mee op een duizelingwekkende trip naar de nostalgische sferen van circus en variété uit de eerste helft van vorige eeuw. De muziek werpt een dynamische knipoog naar de jaren '40, humor en fratsen zijn er voor alle leeftijden. Als je swingend de kerstperiode wil inzetten, zijn jullie bij ons aan het juiste adres.
Het Westhoek Consort String Orchestra o.l.v. Nico Logghe en organist Eric Hallein zorgen voor een zeer gevarieerde muzikale avond. Zowel het Vlaamse kerstlied als werk van grote klassieke meesters staan op het programma: o.a. het virtuoze orgelconcerto van Carl Philipp Emanuel Bach. Het Westhoek Consort String Orchestra, een levendig 30-koppig strijkorkest, brengt het klassieke repertoire voor strijkers, soms aangevuld met enkele blazers, maar werken ook samen met folkmuzikanten, jazz combo’s en kleinkunstenaars. Erik Hallein, sinds 2012 titularis organist van de Heilig Bloedkapel, behaalde verschillende muzikale prijzen aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en het Conservatorium van Maastricht.