Met Vier het Leven naar de film! Op dinsdagavond wordt CC De Factorij in Zaventem een cinema! Met Vier het Leven pikken we de komende maanden enkele Belgische films uit het aanbod, want 2022 was een hoogjaar voor onze nationale film! De zaal van CC De Factorij is uitgerust met een hoogkwalitatieve 4K DLP-projector, een 16 meter breed scherm en een surround geluidssysteem. Een totale bioscoopervaring dus, vanuit je comfortabele theaterzetel. Vanavond: 'Close' - de aangrijpende tweede film van Lukas Dhont ('Girl'), over de intense vriendschap tussen de twee dertienjarige jongens (105 min)
Elke eerste donderdag van de maand programmeert Sphinx Cinema om 14:00 uur een film speciaal voor senioren. De film wordt ingeleid door Roel Van Bambost en na de film drinken we samen iets in de Irish Pub naast Sphinx (inbegrepen in de prijs). Momenteel is enkel de film van januari al bekend, maar het zijn altijd premières van kwaliteitsfilms uit het gloednieuwe aanbod! Op de website van Sphinx Cinema kan je enkele weken voor de datum zien welke film er op het programma staat: www.sphinx-cinema.be > Events > Senioren Filmdagen
In Pelléas et Mélisande vond Debussy eindelijk de evocatieve taal die hij al zo lang aan zijn muziek had willen koppelen, en de fatale liefdesdriehoek zou zijn enige voltooide opera blijven. In deze nieuwe productie van Opéra de Lille onthult Daniel Jeanneteau iets van het mysterie rond Debussy’s ongrijpbare werk, samen met François-Xavier Roths fabuleuze Siècles. Het Concertgebouw neemt je mee op uitstap naar een donkere droomwereld, én naar Rijsel. Let op: We gaan met een bus vanaf het Concertgebouw naar Opéra de Lille. Hou er rekening mee dat dit een lange avond wordt!
Dans - muziek - theater: het werk van Benjamin Abel Meirhaeghe daagt het klassieke repertoire uit: dansers worden zangers, zangers worden dansers. Daarmee stelt hij perfectie en virtuositeit in vraag. 'Ode to A Lost Love' speelt zich af in de diepe krater van een hart. Het startpunt ligt in het persoonlijke verhaal van Meirhaeghe zelf: denk aan alle passionele, maar onbeantwoorde liefdesverhalen die de worsteling der esthetica niet hebben doorstaan. Met een verloren liefde als motor, een krater als landschap en een dubbele relatie met de norm beweegt Meirhaeghe zich letterlijk naar bevrijding.
Wat was dat ook weer, een kerktoonsoort? In Tonarius laat Psallentes je aan den lijve ondervinden hoe de middeleeuwers kleur en sfeer schiepen. De zangeressen kleden de sferen bovendien letterlijk aan. Elke ‘toon’ zijn eigen karakter: feestelijk, passievol of droevig. Deze activiteit is een onderdeel van TÊTES-À-TÊTES 2023, de maand februari staat hiermee in het teken van intense muzikale ervaringen in de Kamermuziekzaal.
Vanaf februari gaat Vier het Leven elke eerste maandag van de maand naar de ilm! Het is nu nog niet bekend welke ilm er vertoond zal worden, maar je mag een kwaliteitsilm verwachten uit het gloednieuwe aanbod. De titel wordt twee weken voor datum vastgelegd. Voordien inschrijven is aangeraden. Nieuwsgierig naar hun aanbod? Neem alvast een kijkje op www.lumiere-brugge.be
Joris Hessels (42) is vader van vier en acteur. Daarnaast maakt hij televisieprogramma’s, voornamelijk voor de televisiezender Canvas. Met Radio Gaga, De Weekenden, Gentbrugge en Taxi Joris probeert hij een ode te brengen aan de feilbare mens die we allemaal zijn. In de lezing ‘Verbinding als format’ vertelt hij over het ontstaan van die programma’s en toont hij fragmenten om dat kracht bij te zetten. Een avond vol schoonheid en troost en herkenbaarheid, dat vooral.
Elgar vertrouwde zijn eigen hartstochten toe aan zijn ‘Tweede symfonie’ en noemde het werk ‘een pelgrimstocht van de ziel’. Niemand minder dan de Britse sterdirigent Sir Mark Elder brengt een eresaluut aan de muzikale held van zijn vaderland. Elgars meesterwerk wordt voorafgegaan door twee mijlpalen uit het Franse repertoire: de ‘Nocturnes’ van Debussy en Ravels ‘Pianoconcerto voor de linkerhand’: een tour de force en dus de ideale uitdaging voor klaviericoon Nelson Goerner, die de sprankelende solopartij met de magie van het orkest doet versmelten.
Wim Pelgrims (percussie) en Esther-Elisabeth Rispens (stem) nemen je mee op hun reis van sprankelende, bruisende vrolijkheid door een theatraal hedendaags muziekrepertoire. Steeds vertrekkend vanuit een sterk verhaal, verrast Goggles je met twee energieke en duizelingwekkende artiesten die voortdurend zoeken naar het verleggen van grenzen in het hedendaagse muziek domein. Wie is eigenlijk de percussionist of de zanger? Zijn ze muzikanten of acteurs? Beïnvloed door deze vrijheid in hun uitvoeringen worden hun voorstellingen voor iedereen toegankelijk en geeft Goggles je ongetwijfeld een feelgoodervaring!
Nadia Boulanger, een ware titaan van de 20e eeuw, vormde als componist en docent vele generaties musici. De onaardse stem van Lucile Richardot sleept je mee naar haar tijd én haar trekpleisters: Londen, New York en vooral Parijs, waar tal van vrouwen schoonheid schiepen. Deze activiteit is een onderdeel van TÊTES-À-TÊTES 2023, de maand februari staat hiermee in het teken van intense muzikale ervaringen in de Kamermuziekzaal.
Figaro is bediende van graaf Almaviva en staat op het punt te trouwen met Susanna. Maar ook de graaf liet een oogje vallen op die knappe dienster van de gravin. Om de liefde van haar man weer wat aan te wakkeren, verkleedt de gravin zich dan maar als Susanna. In die broeierige omgeving slaan ook de hormonen van de puber Cherubino op hol richting de gravin. Dan is er nog Marcellina die Figaro wel ziet zitten. Om het overzichtelijk te houden spelen slechts drie acteurs en drie muzikanten alle twaalf rollen. Met enkel de meest essentiële attributen bouwen ze een landgoed en een huwelijk op. Gratis Nostalgiabal achteraf in de foyer.
Met Vier het Leven naar de film! Elke derde donderdag van de maand tovert GC De Kam in Wezembeek haar zaal om tot een cinema, met een matinee én avondvoorstelling. Met Vier het Leven pikken we de komende maanden enkele Belgische films uit het aanbod, want 2022 was een hoogjaar voor onze nationale film! GC De Kam heeft een groot scherm van 6 bij 4 meter, en we kunnen er terecht voor een middagvoorstelling om 15 uur. Met na afloop een drankje in het prachtige kader van deze hoeve en voormalige brouwerij. Vandaag: 'Onze Natuur' - de prachtige, geheel in ons land gedraaide natuurdocumentaire over de wilde natuur in ons land (84 min)
Princess Isatu Hassan Bangura (25) studeerde als performancekunstenares af aan de Toneelacademie Maastricht en maakte vorig seizoen haar debuut op het grote podium van NTGent in 'Grief & Beauty' van Milo Rau. Nu is voor haar het moment aangebroken om haar eigen verhaal te vertellen: de reis van Sierra Leone naar Nederland. Het wordt een visuele, muzikale en lyrische solovoorstelling die het verhaal van de West-Afrikaanse cultuur vertelt door de stem van een West-Afrikaanse vrouw. Een reis naar een nieuw bewustzijn dat groeide op de voor haar meest heilige plek: het podium. (EN gesproken, NL boventiteld)
Midnight Love, Marvin Gaye’s finale en meest succesvolle studioplaat viert zijn 40ste verjaardag. In 1981 komt een vermoeide Marvin Gaye aan in Oostende. Hij legt zichzelf een ballingschap op om te ontsnappen aan een neerwaartse spiraal in zijn leven. De Belgische kust wordt een nieuwe thuis voor Marvin. Hij schrijft er zijn meesterwerk Sexual Healing, wat zorgt voor een renaissance in zijn carrière. Ter ere van 40 jaar Midnight Love van Marvin Gaye blazen Sandrine, Mo Harcum, Sofie & Stef Gustaph hun voorstelling uit 2014 nieuw leven in.
In deze gloednieuwe productie van succes-snarenduo Soie Vanden Eynde en Saad Mahmood Jawad vloeit de muziek oneindig. Tranen voeden meren en rivieren worden oceanen van verhalen. Hoe de geograische realiteit muziek kan beïnvloeden, van het wonderlijke Tweestromenland en Iran via Armenië tot bij ons. Deze activiteit is een onderdeel van TÊTES-À-TÊTES 2023, de maand februari staat hiermee in het teken van intense muzikale ervaringen in de Kamermuziekzaal.
De roman van Gustave Flaubert over de rebelse doktersvrouw Emma Bovary is al meer dan 150 jaar oud. Maar het thema van Madame Bovary is nog altijd brandend actueel. De ongelijkheid tussen man en vrouw blijft bestaan. Als maatschappij worstelen we nog steeds met eeuwenoude stereotiepe patronen. Emma Bovary is daar het slachtoffer van, maar verzet zich er ook tegen. De Catalaanse regisseur Carme Portaceli buigt zich samen met Michael De Cock (KVS) over 'Madame Bovary'. Maaike Neuville kruipt in de huid én de knellende trouwjurk van Flauberts beroemde personage. Koen De Sutter is haar man Charles.
Circustheater: twee lichamen bezetten de scène: Vejde Grind, 1.90 m, 80 kg, een kolos met het lichaam van een Zweedse holbewoner. Vincent Bruyninckx, 1.70 m, 60 kg, een Belgisch-Frans pluimgewicht en frêle lichaamstype. Met hun uiteenlopende lichaamsbouw nodigen zij ons uit tot een intieme en ernstige zowel als grappige reis, op zoek naar het heden. De artiesten ontmoetten elkaar voor het eerst in de circushogeschool in Brussel (ESAC) in 2016. Ze zijn beiden gespecialiseerd in 'roue Cyr'.
Hij behoeft eigenlijk geen introductie. Bijna 35 jaar geleden was de Nijmeegse zanger-liedjesschrijver één van de eersten die de poppodia en het clubcircuit verruilde voor het theater. Met een arsenaal aan liedjes staat Frank Boeijen met zijn band ook dit seizoen weer op de planken in zijn geliefde Vlaanderen. Klassiekers als ‘Kronenburg Park’, ‘Zwart Wit’, ‘Koud In Mijn Hart’ of ‘Zeg Me dat Het Niet Zo Is’ kunnen zomaar de revue passeren. Maar ook nieuw materiaal zal niet ontbreken. Wat de band ook speelt, je zal muzikaal getrakteerd worden. (het concert duurt tot 22:30 uur!)
De lockdown was voor Hugo Matthysen een mooie kans om wat orde te scheppen in zijn onoverzichtelijke repertoire. Hij schreef legendarische Belpopklassiekers als ‘Blankenberge’, ‘Tony, de Zieke Pony’ en ‘Toyota Carina’. Maar ook voor theater, televisieprogramma's, voor derden, en vooral: voor zijn plezier. Uit die merkwaardige catalogus werd een fraaie setlist geplukt voor het trio met de fonkelende naam HURORAM! Matthysen, Mosuse & Van Ballaert werkten al jaren samen in de beroemde Clement Peerens Explosition, maar nu zal het er iets beschaafder aan toe gaan.
De tentoonstelling 'PHALLUS. Norm & Vorm' zet het mannelijke lid centraal. Want waar mensen zijn, duikt de penisvorm op: in oeroude grottekeningen, in kunst op een wc-deur of social media. In wetenschappelijk onderzoek komt het mannelijke lid ook uitgebreid aan bod. De vrouwelijke genitaliën krijgen een bescheiden bijrol. Terecht? Of sluipen maatschappelijke normen (on)bewust het onderzoek binnen? Deze expo laat wetenschap en kunst in dialoog gaan. Met werk van Berlinde de Bruyckere, Murielle Scherre, David Hockney, Man Ray, Jean Tinguely...
Met een gezonde afwijking voor de muziek van de jaren 50 en 60, bewijzen de bandleden van De Bonanzas in hun nieuwe theatershow dat zij niettemin met hun tijd meegroeiden. Dat die afwijking ook vandaag nog aanstekelijk klinkt, blijkt overtuigend uit hun selectie favoriete songs uit de laatste decennia van vorige eeuw. Heel wat groepen uit de sixties scoorden hun grootste hits pas in de seventies en eighties. Soloartiesten als Roy Orbison, Bob Dylan en George Harrison bouwden voort op het succes dat in de sixties begon. The Kinks, The Rolling Stones en The Hollies vulden pas dan grote zalen en festivalweides. Gratis Nostalgiabal achteraf in de foyer.
Tijdens zijn romantische vlucht naar Italië met zijn gehuwde minnares, schreef Franz Liszt zijn tweede boek van de Années de pèlerinage. Michelangelo, Rafaël, Dante en Petrarca kruipen in het hoofd van de jonge pianovirtuoos en inspireren hem voor zijn auditieve pelgrimstocht waarin hij met het grootste gemak subtiele naast monumentale klankwatervallen plaatst. Deze activiteit is een onderdeel van TÊTES-À-TÊTES 2023, de maand februari staat hiermee in het teken van intense muzikale ervaringen in de Kamermuziekzaal.
Met Vier het Leven naar de film! Op dinsdagavond wordt CC De Factorij in Zaventem een cinema! Met Vier het Leven pikken we de komende maanden enkele Belgische films uit het aanbod, want 2022 was een hoogjaar voor onze nationale film! De zaal van CC De Factorij is uitgerust met een hoogkwalitatieve 4K DLP-projector, een 16 meter breed scherm en een surround geluidssysteem. Een totale bioscoopervaring dus, vanuit je comfortabele theaterzetel. Vanavond: 'De Acht Bergen' - van Charlotte Vandermeersch en Felix Van Groeningen, gebaseerd op de bestseller van Paolo Cognetti (147 min)
Het Brussels Volstejoêter is zonder twijfel een van de publiekslievelingen in Zaventem. Vertrekkend vanuit het Brusselse dialect spelen ze volks theater dat mensen verbindt. Ze spelen voor ons 'De Poepa', een voorstelling naar een vertaling van Le père van de Franse succesauteur Florian Zeller. Een verrassend stuk, vreemd, komisch ook, maar genadeloos: een oude man merkt dat hij langzaam aan kleine gaatjes in zijn geheugen krijgt. Tegenover zijn dochter doet hij alsof er geen vuiltje aan de lucht is...
Elke eerste donderdag van de maand programmeert Sphinx Cinema om 14:00 uur een film speciaal voor senioren. De film wordt ingeleid door Roel Van Bambost en na de film drinken we samen iets in de Irish Pub naast Sphinx (inbegrepen in de prijs). Momenteel is enkel de film van januari al bekend, maar het zijn altijd premières van kwaliteitsfilms uit het gloednieuwe aanbod! Op de website van Sphinx Cinema kan je enkele weken voor de datum zien welke film er op het programma staat: www.sphinx-cinema.be > Events > Senioren Filmdagen
In 1561 vroeg het Brugse Vrije, de grootste en rijkste kasselrij van het Graafschap Vlaanderen, aan Pieter Pourbus om een kaart te schilderen van haar hele territorium, inclusief wegen, waterlopen, dorpen en steden. Tien jaar later leverde de schilder-cartograaf zijn magnum opus. Tijdens een gegidste rondleiding in het Groeningemuseum maak je kennis met ‘De geschilderde kaart van het Brugse Vrije’ (1571). De rondleiding duurt zo'n 90 minuten.
Sara De Bosschere brengt haar lezing van Sarah Kane's '4.48'. Kane schreef de tekst vlak voordat ze zelfmoord pleegde, maar het is zeker geen afscheidsbrief. 4.48 is een ijzersterke toneeltekst, maar ook een authentieke, precieze en ontroerende poging om processen te beschrijven die zich afspelen in dat grotendeels onzichtbaar gebied tussen bewustzijn en onderbewustzijn, tussen eenzaamheid en dialoog, tussen liefde en agressie, tussen zwemmen of verzuipen. De tekst ligt al 25 jaar bij Sara Debosschere op tafel, maar het leek haar onmogelijk dat iemand ze ooit zou spelen. Tot ze onlangs een interview las met de broer van Kane. Hij bevestigde de noodzaak die Sara voelt om de fatalistische lezing van 'de afscheidsbrief' te weerleggen.
‘Onze Natuur, De Film’ is een ambitieuze natuurdocumentaire over de natuur in onze achtertuin. Prachtige verhalen over bekende en onbekende dieren die verwondering opwekken en de liefde en het respect voor onze natuur vergroten. Dit is het verhaal van de overwinnaars, de opportunisten, de uitvreters, de vechters, de slimmeriken, de bazen. Maar ook dat van de verliezers, de soorten die we over een paar jaar misschien niet meer tegenkomen... ‘Survival of the fittest’in zijn meest wrede en fascinerende vorm, in een land waar op het eerste zicht geen ruimte lijkt te zijn voor die wilde natuur.
Naima Joris debuteerde in 2021 op indrukwekkende wijze met een eerste titelloze EP. Een stem zo diep en gegroefd dat ze een geleefd leven verraadt. Met de singles Soon, Bellybutton en My Home wist Naima meteen een sterk visitekaartje af te leveren. De titel Belgpopbelofte op Radio 1, een gesmaakte passage in Vive le Vélo en een MIA-nominatie voor Doorbraak zijn maar enkele van de vele hoogtepunten die volgden. Verwacht een intieme setting, songs die raken en troosten, een avond die je niet onbewogen zal laten.
Gisteren duurde mijn concert maar een uur en een kwart. Doorgaans klinken er slechts vier stukken en dan: Addio!’ De Mozarts vonden het Salzburger holeven maar saai, zeker zoon Wolfgang Amadé. Moe van missen en motetten spijbelde hij met baanbrekende symfonieën en briljante concerti, terwijl zijn oudere collega Michael Haydn graag de gaten opvulde. Beide componisten zijn vanavond verenigd onder de bezielende leiding van Kristian Bezuidenhout, die zal dirigeren vanaf het klavier.
Elke eerste maandag van de maand gaat Vier het Leven naar de ilm! Het is nu nog niet bekend welke ilm er vertoond zal worden, maar je mag een kwaliteitsilm verwachten uit het gloednieuwe aanbod. De titel wordt twee weken voor datum vastgelegd. Voordien inschrijven is aangeraden. Nieuwsgierig naar hun aanbod? Neem alvast een kijkje op www.lumiere-brugge.be
Met Vier het Leven naar de film! Op dinsdagavond wordt CC De Factorij in Zaventem een cinema! Met Vier het Leven pikken we de komende maanden enkele Belgische films uit het aanbod, want 2022 was een hoogjaar voor onze nationale film! De zaal van CC De Factorij is uitgerust met een hoogkwalitatieve 4K DLP-projector, een 16 meter breed scherm en een surround geluidssysteem. Een totale bioscoopervaring dus, vanuit je comfortabele theaterzetel. Vanavond: 'Zillion' - over het zinderende en ontsporende verhaal achter de Antwerpse megadiscotheek uit de jaren 90 (138 min)
Geen componist die zo aangegrepen werd door de Eerste Wereldoorlog dan Edward Elgar. De toon van zijn laatste werken liegt er dan ook niet om: drie van de amper vier werken die hij tussen het einde van de oorlog en zijn dood componeerde, staan in mineur. Elgars wonderlijke, zelden uitgevoerde ‘Pianokwintet’ - deels nostalgisch en deels melancholiek - kan je dan ook niet anders dan beluisteren als een droefmooie ode aan de helden van de Groote Oorlog. De jonge spelers van het Yan Quartet, aangevuld met pianiste Victoria Vassilenko, zorgen voor een gloedvolle vertolking van dit meesterwerk uit de Engelse kamermuziek.
Ze speelden al in Buckingham Palace en op privéfeesten van Paul McCartney en Sir Elton John, die hen “the best band of their kind in the world' noemde. Dan weet je dat dit het ultieme muzikale eerbetoon aan de Golden Sixties is. Met hun spectaculaire show speelden The Bootleg Sixties de afgelopen jaren de theaters en festivals in Vlaanderen en Nederland helemaal plat. Nu komen ze terug met een vernieuwde show en nemen ze je mee terug in de tijd met de allerbeste muziek uit de jaren ’60
Ter gelegenheid van 225 jaar MSK organiseert het museum de eerste monografische tentoonstelling ooit over Theodoor Rombouts (1597-1637), virtuoos van het Vlaamse caravaggisme. Rombouts was een gevestigde waarde in het Antwerpse kunstenaarsmilieu. Maar hoezeer zijn schilderkunst ook gewaardeerd werd tijdens zijn korte leven, na zijn dood werd zijn artistieke nalatenschap snel naar de vergetelheid verwezen. De tentoonstelling ontsluiert Rombouts’ artistieke persoonlijkheid en plaatst zijn werk in een nieuw perspectief.
Wat is dat nu eigenlijk, die artificiële intelligentie waar zoveel om te doen is? Maar vooral: wat is het niet? Zijn het computers die kunnen denken zoals wij? Neen, nog lang niet, en misschien wel nooit. Maar AI geeft computers en apps wel vaardigheden die ze tot nu toe nooit gehad hebben: gezichten herkennen, voorwerpen benoemen, menselijke taal begrijpen en ook spreken, tot zelfs het voorspellen van menselijk gedrag. Deze nieuwe kunstjes van de computer leiden tot verbluffende mogelijkheden, die langzaam maar zeker zichtbaar worden in ons dagelijkse leven en in onze samenleving. In deze show maak je op een entertainende manier kennis met deze nieuwe superheld van de technologie.
Je zou het hem niet nageven, maar Günther Neefs is al zo’n goede 30 jaar een vaste waarde in de Vlaamse muziekwereld. Hij heeft 15 albums op zijn palmares, plaatste gouden en platina onderscheidingen op zijn schouwmantel en bewaart vooral talrijke mooie herinneringen aan een hartverwarmende carrière. Tijd om één en ander op te lijsten met dertig liedjes die voor Günther Neefs een speciale betekenis hebben. Eigen pareltjes, maar ook onweerstaanbare evergreens van o.a. Will Tura, Stef Bos of Ann Christy krijgen een plaats. Uiteraard mag Laat ons een bloem van vader Louis ook niet ontbreken. Gratis Nostalgiabal achteraf in de foyer.
Microscopisch muziektheater: Nadar Ensemble vervlecht ecologische urgentie met verwondering in een audiovisueel concert. Ook op het concertpodium krijgen ecologische vraagstukken steeds meer weerklank. Thema's als geluidshinder en luchtvervuiling resoneren in het gloednieuwe 'Horizon' van Joanna Bailie en in ‘Asthma’ van Simon Steen-Andersen. Maar Nadar Ensemble verweeft urgentie virtuoos met verwondering. In ‘Scenes from the Plastisphere’ presenteert Rama Gottfried een microscopisch muziektheater rond de vervlechting van natuurlijke en kunstmatige materialen. Simon Løffler droomt zelfs hardop van hybrides van mens en dier. Droom je mee?
Een man trekt zijn jas aan en gaat de baan op. Hij neemt zijn gitaar en reist naar een plek waar mensen naar zijn songs en verhalen komen luisteren. Dat doet hij al jaren, meestal met De Mens, maar soms, zoals nu, helemaal alleen, of hoogstens begeleid door meesterpianist David Poltrock. Onder zijn arm zitten een aantal covers (van De Mens en anderen), maar vooral songs uit zijn solo-albums. Zonder De Mens schrijft en speelt Frank Vander linden bedachtzamer. De teksten krijgen nog meer aandacht, het vloeiend gitaarwerk springt naar voren. Intensiteit gegarandeerd.
Voeten, knieën, handen, zijde, borst, hart en gezicht: in Membra Jesu nostri houdt Dieterich Buxtehude in zeven cantates halt bij zeven lichaamsdelen van de lijdende Jezus. Het schitterende, meditatieve passiestuk toont Buxtehude en de vroege barok van hun allermooiste, intiemste kant: rauwe sonoriteiten naast hemels geluk. Hemels belooft ook de uitvoering van Ensemble Correspondances, synoniem met subtiliteit, met een hoofdrol voor de immer wonderlijke mezzo Lucile Richardot.
Traditiegetrouw vindt er tweejaarlijks een grootse musicalproductie plaats in Zaventem. Met De Sirene van Ensor staat er voor de eerste keer een volledig Zaventemse creatie op het podium van CC De Factorij. De musical brengt het levens- en liefdesverhaal van James Ensor, een van de meest mysterieuze schilders die ons land heeft gekend: een ietwat vreemde jongen, die al in zijn vroege kinderjaren voelt dat hij anders is dan de anderen. Een jongen die zijn eigen weg wil gaan en botst op de tegenwerking van zijn stroeve moeder als het over ‘Kunst’ gaat. James zoekt ondanks alles zijn eigen weg. Verrassende kostuums, spectaculaire decors, originele en fantastische muziek zullen ervoor zorgen dat je twee uur lang ergens vertoeft tussen Oostende en de hemel...
Wie Bach zegt, zegt al decennia lang Philippe Herreweghe en zijn onovertroffen Collegium Vocale Gent. De meester keert terug naar Brugge met de Johannespassie op de lessenaar. Het werk koppelt poëzie aan het bijbelse passieverhaal; de muziek laveert tussen verhalende recitatieven en koren, lyrische en contemplatieve aria’s en devote koralen. Ook wie het zonder Bachs protestantse geloof moet stellen, zal tot zichzelf komen bij deze muziek, die relecteert over de grote thema’s van leven en dood.